• Het is tegenwoordig lastig om op te vallen op de smartphonemarkt, die bestaat uit voornamelijk zwarte rechthoeken.
  • Motorola gooit het daarom over een andere boeg en maakte de achterkant van de Edge 50 Ultra van hout.
  • Een leuke gimmick natuurlijk, maar die maakt de smartphone niet beter. Daarom brachten we een tijd door met de Edge 50 Ultra om uit te vinden hoe goed hij is.
  • Lees ook: De nieuwe iPhone 16 komt al over 2 maanden: dit kun je verwachten

Tegenwoordig is het uitermate lastig om een nieuwe smartphone op de markt te brengen die zich onderscheidt van andere modellen. Of ze vouwen of niet, het blijven doorgaans grote rechthoekige schermen met enorm veel computerkracht in een behuizing van plastic, metaal en glas.

Motorola zag een kans in dat laatste, want het maakte de achterkant van de Edge 50 Ultra niet van plastic of glas, wat normaal is, maar in dit geval van hout. Dit is natuurlijk helemaal een gimmick, maar het is ook wonderbaarlijk goed gelukt. Het dunne laagje hout ziet er niet alleen mooi uit, het voelt ook nog eens heel fijn aan.

Of een plankje op de achterkant voldoende is om je over de streep te trekken om voor je volgende smartphone voor een Motorola te kiezen, is dan weer de vraag. Wat ons betreft, is er toch wat meer nodig om indruk te maken en een aankoop te verantwoorden. We kijken immers niet zo vaak naar de achterkant, maar vaker naar de voorkant, ofwel: het scherm.

De Edge 50 Ultra valt ook hierbij op. De pixeldichtheid is vrij hoog, wat de resolutie van 2712 x 1220 op het 6,7-inch metende scherm mogelijk maakt. Combineer dat met een goede maximale lichtopbrengst, goede kleurweergave en de variabele beeldverversing die tot 144 Hertz gaat, en je hebt volgens ons één van de beste schermen van het moment in je handen.

Motorola koos er daarbij wel voor om de randen van dit scherm te vouwen. Dat had van ons niet gehoeven; het voegt weinig toe en creëert alleen maar rare kijkhoeken.

De Motorola Edge 50 Ultra
De Motorola Edge 50 Ultra
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Onder het scherm vinden we nog een uitstekend werkende vingerafdrukscanner die ook prettig geplaatst is. Een tik met de duim en de telefoon gaat van de vergrendeling af. Al is het ook mogelijk om gezichtsherkenning aan te zetten, waardoor de Edge 50 Ultra met een blik in zijn richting klaarstaat voor actie.

Snel, sneller en het snelst laden

Die actie wordt ondersteund door de moderne en vooral lekker snelle Snapdragon 8s Gen 3-chip en 16GB intern werkgeheugen. Zoals je wellicht wel verwacht, betekent dit dat de Motorola zijn hand niet omdraait voor de dagelijkse taken.

Maar ook wanneer je zwaardere games speelt, blijft alles prima verlopen. En ja, ook als je de Edge 50 Ultra veel gebruikt, houdt hij het een dag vol op een gevulde accu. En als je het voor elkaar krijgt dat de Edge 50 Ultra toch aan de lader moet, dan gaat dat ook erg snel. Dit dankzij de 125-Watt lader, die de accu binnen enkele minuten weer bijna volpompt.

Maar de snelle prestaties en de ervaring van het goede scherm worden helaas niet geëvenaard door de speakers in de telefoon. Deze klinken een beetje hol en neigen naar een wat blikkerig, schel geluid. En dat terwijl Motorola in de software op de telefoon toch stuurt op hoge audiokwaliteit, want het heeft zelfs een hele app waarin het Dolby Atmos promoot.

De camera's van de Motorola Edge 50 Ultra
De camera's van de Motorola Edge 50 Ultra
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Over de software gesproken: Motorola levert de nodige games en eigen apps mee. Of je die gaat gebruiken, laten we aan jou. De meningen over dit soort ‘bloatware’ lopen uiteen. Daarbij zijn wij ook altijd voorstander van een zo leeg mogelijke Android-installatie, als je met een nieuwe telefoon aan de slag gaat. Bij de Edge 50 Ultra hadden we daar weinig over te klagen. Het eigen sausje dat Motorola over de interface heeft gedruppeld, is erg dun waardoor de originele Android-ervaring grotendeels in stand blijft.

Veel mensen laten zich bij hun keuze voor een smartphone leiden door de keuzes van de fabrikant rondom het verwerken van foto's. Ook in dit geval komt het bij de Edge 50 Ultra op smaak neer. De camera’s in de smartphone doen nergens onder voor de andere telefoons in deze prijscategorie, maar zijn ook niet overduidelijk beter.

Waar het vooral op neer komt is, hoe Motorola de ruwe data uit de camera verwerkt tot foto’s en de keuzes die het bedrijf daarbij maakt. Zo zijn de geschoten foto’s vaak wat lichter dan die van de concurrentie, wat vooral opvalt in situaties met minder licht.

Onbewerkte foto gemaakt met de Motorola Edge 50 Ultra op 3x optische zoom
Onbewerkte foto gemaakt met de Motorola Edge 50 Ultra op 3x optische zoom
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Aansluiten op een extern scherm biedt veel extra mogelijkheden

Wat onderbelicht is de mogelijkheid om de Edge 50 Ultra aan te sluiten op een extern scherm en hem daarmee te transformeren in een PC, TV of console. Wij sloten een 27-inch monitor aan op de telefoon, waarbij zijn scherm veranderde in een trackpad. Een kwestie van een toetsenbord aansluiten, en je hebt een prima werkomgeving voor dagelijkse taken. In TV-modus heb je vooral een handige tool om een TV te gebruiken met je eigen streaming-apps. Hetzelfde geldt voor de console, al wordt daarbij wel aangeraden om een controller te verbinden met de telefoon.

Het grootste nadeel aan de Edge 50 Ultra is dan ook niet de hard- of software, maar de ondersteuning die Motorola biedt. Waar we nu veelal zes tot acht jaar aan software-updates gegarandeerd zien worden, blijft Motorola steken op vier jaar. Dat is waarschijnlijk nog steeds lang genoeg voor de tijd dat je de telefoon in bezit zal hebben, maar het doorverkopen wordt wel lastiger.

We concluderen dat Motorola met de Edge 50 Ultra een erg goede telefoon heeft neergezet. Een waarbij het bedrijf de nodige opvallende keuzes maakt, zoals het gebogen scherm en de houten achterkant, waardoor hij opvalt in de zee van zwarte rechthoeken.

Toch, er echt bovenuit springen doet hij dan weer niet. Wel kun je de Edge 50 Ultra tegenwoordig al voor een prijs van 850 euro vinden, wat hem een aantrekkelijke keuze maakt.

LEES OOK: De Google Pixel 8a is een middenklasser uit het topsegment: dit moet je weten